Eten weggooien is de nieuwste zonde. Daarvan is iedereen steeds meer overtuigd. Toch hebben onze pogingen om minder voeding te verspillen, nog niet het gewenste effect. Iedereen in de voedselketen zal mee moeten doen.
Zelf probeer ik mijn steentje bij te dragen om de voedselafvalberg terug te dringen. Ik maak boodschappenlijstjes, probeer uit te mikken dat ik niet teveel pasta in de pan gooi en bewaar restjes in de vriezer. Toch kijk ik wel eens peinzend naar de groenbak wat ik aan eten weggooi en vraag me af of het tijd wordt voor een paar kippen of een varken in de tuin.
25 procent
De cijfers bevestigen inderdaad de dagelijkse praktijk. In ons westerse voedselsysteem gooien we 25 procent van ons eten weg. Consumenten zijn de grootste verspillers in de voedselketen. 50 procent van ons voedsel, smijten we in de kliko anno 2016. Zo’n 1,8 tot 2,7 miljoen ton eetbaar voedsel, nemen we NIET tot ons.
Foodcongres
Met deze keiharde cijfers, werd ik geconfronteerd op het foodcongres ‘Hoe ziet onze voedselproductie er in 2050 uit?’ op 5 maart 2016 in Doetinchem. Spreker Ir.Toine Timmermans van Wageningen UR, gespecialiseerd in duurzame voedselketens, sneed het thema voedselverspilling aan. Hij houdt zich al vijftien jaar bezig met het onderwerp.
Minder eten weggooien
Sinds 2011 staat dit thema op de politieke agenda. De toenmalige bewindsvrouw van landbouw, Gerda Verburg, riep op om het eten dat we weggooien, met 20 procent terug te dringen binnen vijf jaar.
Debat
Ik weet nog goed dat Verburg haar belofte deed. Op de Horecava in 2012 was ik de presentator van een debat over voedselverspilling met chef-koks. Ook daar werden we met de neus op cijfers gedrukt. De horeca en catering gooit veel eten weg maar soms kunnen ze niet anders door te grote verpakkingen, wettelijke eisen ten aanzien van houdbaarheid en hygiëne.
Op de agenda
Sinds die tijd is iedereen er van doordrongen dat voedsel weg gooien, een nieuwe zonde is. Er zijn allerlei acties en campagnes op gang gekomen in horeca, supermarkt, producenten, bij de overheid en de consument. Voedselverspilling staat op de kaart. Toch is het nog niet voldoende.
Niet haalbaar
Die 20 procent vermindering van de voedselverspilling in 2016 gaan we niet halen, stelde Timmermans vast op het congres. Er zal nog meer gekeken moeten worden waar die verspilling in ons hele voedselsysteem nu precies zit, stelde hij.
Geen verspilde moeite
Goed plan. Zo kun je dit probleem in de voedselketen bij de bron aanpakken. Het is zeker geen verspilde moeite om door te gaan met het aanpakken van de nieuwe zonde die eten weggooien heet. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zegt mijn moeder altijd. Misschien moet ik toch maar een paar kippen aanschaffen….