Over een tijdje komen de traditionele eters van een groot stuk vlees onder druk te staan, beweerde een professor uit Wageningen, die ik sprak. Iedereen gaat straks een dag of twee in de week geen vlees eten, is zijn voorspelling. Voedselveiligheid, duurzaamheid, diervriendelijkheid en bewust eten zijn daarbij de voedingsbodem om flexibel vlees te eten.
Vraagtekens
Ik zet vraagtekens bij deze uitspraak van de professor. Je hebt nu eenmaal een groep fervente vleeseters en wat is daar mis mee? Vlees eten is van alle tijden. We zijn vroeger niet voor niks stukjes dier en vis gaan eten. Het lag binnen handbereik en is voedzaam.
Koren op de molen
Ok. Er is veel te doen over dierenwelzijn, voedselveiligheid en de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees. Dat is koren op de molen van de voorstanders van flexibel vlees eten. Groente in de plaats van vlees consumeren, daar gaan de meeste flexitariers voor. Het aanbod is flink gegroeid de afgelopen jaren.
Vlees noch vis
Maar de alternatieven voor dierlijke eiwitten zijn niet legio. Vleesvervangers, het woord alleen al is verkeerd. Je eet vlees of niet. En geen plantaardig of hybridemengsel dat aan vlees moet denken. Daar moeten we van af. Net zoals een vegetarische worstverkoper. Je bent worstverkoper of niet. Het is vlees noch vis. Over vis gesproken. Dat beschouwen een aantal mensen als alternatief voor vlees omdat ze denken dat daar minder dierenleed aan te pas komt. Best vreemd want ook in de visserij zijn niet alle methoden diervriendelijk of humaan te noemen.
Enge insecten
Dan toch maar aan de insecten dan? Nee, daar staan we nog niet open voor. Te vaak associëren we dat met eng . Hoewel dat best meevalt als je het probeert. Het zit nog niet in onze eetcultuur. Daar is nog steeds dat stuk vlees ingebakken. Een kleiner stukje vlees? Prima, voor wie dat wil. Maar laat iedereen zijn eigen keuze maken.
Haantjes
Of laten we het vlees van mannelijke dieren zoals haantjes en bokken opeten in plaats van naar de destructor af te voeren. Lijkt me een beter idee. Laten we beginnen met bewuste keuzes maken. Bijvoorbeeld door bij de slager of poelier het kwaliteitsvlees te kopen. En laten we vooral genieten van het stukje vlees dat we eten.