Nautique is een tweemaandelijks magazine voor liefhebbers van de zeilsport. Daarvoor verzorg ik elke editie een culinaire rubriek. Daarin belicht ik een chef en zijn restaurant die op een opvallende hotspot aan het water te vinden is.
Link met water
Naast een beschrijving van de eetgelegenheid, vertelt de chef over zijn specialiteit en zijn link met water, zeilen en vis. Zo vertelde Imko Binnerts van PUUR ZEE in Wijk aan Zee dat hij beslist geen zeebenen heeft en over een bijzondere trip met een megaspeedboat.
Drijvend culinair eetpaleis
Verder zijn in deze culinaire rubriek een aantal bijzondere en persoonlijke wetenswaardigheden over de chef te vinden. Zoals zijn lievelingsgerecht en of hij zelf graag het water op gaat (of juist lekker aan wal blijft, zoals Erik Hermans van De Limonadefabriek in Streefkerk). Dit is een drijvend culinair eetpaleis.
Wereldkeuken in Harlingen
In het aprilnummer gaat SVH Meesterkok Marco Poldervaart van ’t Havenmantsje in op zijn voorliefde voor ingrediënten uit verschillende wereldkeukens. Dit restaurant ligt vlakbij de Waddenzee en in de buurt van tal van jachthavens. Gasten kunnen kookworkshops volgen in de winter.
Aanmeren bij Tante Kee
Tante Kee heeft echt bestaan! Wie zij was, vertelt chef-kok Raymond Reeb die nu restaurant Tante Kee op Kaageiland runt. Je kunt er aanmeren met je boot dus dichter bij zee kun je bijna niet eten. In het juninummer staat de aflevering over dit restaurant.
Duurzaam in de duinen: Aan Zee
Je moet wel even zoeken naar restaurant Aan Zee, net even buiten Oostvoorne. Het ligt namelijk verborgen in de duinen. De natuur is een belangrijk ingrediënt voor dit duurzame restaurant dat zijn naam eer aan doet. In de uitgave van augustus lees je meer over de chef die op een hout gestookt vuur kookt.
Betoverend uitzicht bij De Fuik
Bij restaurant De Fuik in Aalst vergapen gasten zich niet aan al het mooie dat aan gerechten en wijnen ter tafel komt. Ook het uitzicht in het restaurant aan de Maas is betoverend. In het nummer dat in oktober verschenen is maak je kennis met dit bijzondere eetadres van Martin en Rosita Ruisaard.
Dineren op een cruiseboot: Het Wapen van Willemstad
De nabijgelegen jachthaven is de inspiratiebron geweest voor de inrichting van Het Wapen van Willemstad. Als je hier eet, waan je je op een luxe cruiseboot. Je kunt je hier tegoed doen rijkgevulde schalen vol fruits de mer. Lijngevangen snoekbaars is de specialiteit, zo vertelt Dave van den Donker, executive chef.
Verrassend groenterestaurant in stoomgemaal: Bij Qunis
Vanuit een voormalig stoomgemaal onder de rook van Amsterdam, schotelt chef-kok Ronald Kunis zijn gasten frisse en energierijke groentegerechten voor. Voor veel bootliefhebbers die ‘per ongeluk’ voorbij varen, is dit een verrassend leuk eetadres aan het water.
Over Nautique
Het Nederlandse Yachting tijdschrift Nautique verschijnt tweemaandelijks bij uitgeverij Pijper Media.
Hieronder de artikelen van enkele afleveringen die verschenen zijn:
De Limonadefabriek, Streefkerk:
PUUR ZEE, Noordwijk:
’t Havenmantsje, Harlingen:
Tante Kee, Kaageiland
Aan Zee, Oostvoorne
De Fuik, Aalst
Het Wapen van Willemstad
Bij Qunis, Halfweg
’t Pakhuus, Texel
Katseveer, Wihleminadorp
Da Vinci, Maasbracht
Plantage, Oude Wetering
Flicka, Kerkdriel
In het decembernummer 2019.