Van ‘Haver tot gort’ en ‘Het heeft pootjes en smaakt naar nootjes’. Dat zijn twee bijdragen van mijn schrijvershand. Ze zijn verschenen in de uitgave van Extra Lekker#11 welk medio augustus 2017 is verschenen. Onderwerpen zijn granen en insecten eten.
Bijdragen over Nordic Cuisine
Thema van dit kwartaal magazine van de makers van de Lekker 500-gids is Nordic Cuisine. De Deense kok René Redzepi was een van de eerste topchefs die met insecten aan de slag ging in zijn keuken van restaurant Noma in Kopenhagen. Naar aanleiding daarvan, schreef ik een artikel over de ins en outs van het eten van insecten. Welke zijn eetbaar, hoe voedzaam is het, smaakt het echt naar nootjes en wat kun je er voor gerechten mee maken.
Granen
Een ander hot item in de Nordic Cuisine zijn granen. Ze worden veelvuldig gebruikt. Maar wat zijn nu precies granen? Wat is haver en hoe zit het met gort? Ik zocht het uit voor een artikel in de rubriek warenkennis. Daarnaast bevat deze culinaire bijdrage een recept van een Deense kookboekenschrijfster voor een brood dat boordevol granen zit.