Weg met gortdroge opsommingen. Het loont om een of meer ‘smaakmakende’ woorden toe te voegen aan omschrijvingen op de menu- of wijnkaart. Als menukaarttekstschrijver heb ik daarom dit abc van smaakmakende woorden samengesteld. Ga er lekker mee aan de slag.
Het is voor mij als tekstschrijver ‘appeltje-eitje’: smaakmakende woorden aan omschrijvingen op menu- en wijnkaarten toevoegen. Dit zijn woorden die iets zeggen over de smaak(beleving) van het gerecht of de wijn.
12 procent
Het klinkt daardoor niet alleen aantrekkelijker voor de horecagast maar je kunt er als horeca ondernemer meer geld mee verdienen. Onderzoekers van American Association for Consumer Research hebben namelijk vastgesteld dat gasten 12 procent meer willen betalen voor gerechten met een uitgebreide beschrijving die iets over de smaak zegt. Het magazine FoodInspiration meldt dit.
Verkoop stijgt
Bij de verkoop van plantaardige gerechten, steeg de verkoop met 108 procent nadat een smaakomschrijving was toegevoegd, zo stelden Better Buying Lab in Londen en de Amerikaanse Stanford University vast. ‘Chickpea and potato curry’ werd ‘mild and sweet chickpea and potato curry’. Zie ook deze blog van mijn hand erover.
Menukaartteksten
Interessante kost! Net als de menu- en wijnkaarten die ik veelvuldig onder ogen krijg. Onderhand is menukaartteksten ‘maken’ een van mijn specialiteiten. Net als smaakmakende, vlotte teksten. En ja, ik heb er een boek overgeschreven: Wat maak je me nu?! (inspiratieboek over de menukaart als communicatiemiddel).
Abc van smaakmakende woorden
Speciaal voor wie zelf eens wil stoeien met het toevoegen van smaak aan productomschrijvingen, ben ik tot dit abc van smaakmakende woorden gekomen. Het is natuurlijk verre van compleet maar zie het als een basis. Taal is levendig. Ik heb er daarom ook wat Engelse termen ingezet die tegenwoordig steeds meer ingeburgerd zijn in onze (spreek)taal.
Maak teksten vlot, smaakmakend en goed verteerbaar. Dat is mijn advies!
Aards, appelfris.
Bitter, bruisend, botermals, bloemig, boterzacht.
Crispy, creamy, crunchy.
Doorregen, doorspekt met.
Edelzoet.
Fris, fruitig.
Gelardeerd met….
Hartig.
Intense smaak van..
Jamachtig. (=met de smaak van jam)
Krokant, kruidig, krachtig, kraakvers, kakelvers, knisperend.
Luchtig.
Mals, megalekker, mousserend.
Nootachtig.
Overheerlijk, ovenheerlijk.
Pittig, pikant, parelend.
Q van qualiteit.
Romig.
Smeuïg, sappig, spicy, schuimend, smokey.
Tintelend, tintelfris, tongstrelend.
Ultralekker, umamirijk.
Verfrissend, vers.
Watertandend lekker.
Xtra fijn.
Yoghurtachtig.
Zalvig, ziltig, zoet(zuur), zoutig, zongedroogd.
Meer weten? Bestel hier mijn boek, vraag een menukaartadvies aan of volg de workshop Boost je menukaart!