Ga mee op zwerftocht langs Zweedse smaakmakers zoals koffie met kaneelbroodjes of prinsessentaart. Geniet onderweg van de Nordic Cuisine en de befaamde Hasselback-aardappels. Reizen en eten zijn een prima combinatie. Als horecajournalist en foodie sta ik daarom stiekem ‘aan’ tijdens vakanties. Zo pik ik leuke adresjes en boeiende verhalen op.
Startpunt voor mijn reis door het zonnige zuiden van Zweden is Malmö. Je kunt hier gemakkelijk komen via ‘The Bridge’ (bekend uit die spannende televisieserie). De andere blikvanger van Malmö is de ‘Turning Torso’. Een witte, gedraaide toren gelegen in een hippe wijk met veel hippe koffietentjes voor koffie in allerlei varianten en voor ‘on the go’.
Fika
Over koffie gesproken. De Zweden zijn er dol op. Ze hebben er zelfs een traditie: de Fika. Dit is de bekende koffiepauze in Zweden. Je drinkt dan op je gemak koffie; een officieel relaxmoment. Traditioneel eet je bij deze smaakmaker iets zoets. Of je nu in een grote stad bent of een klein dorp: overal kun je voor Fika terecht.
De grootste kaneelbroodjes
Meestal is die versnapering bij de koffie een kaneelbroodje: kanelbulle. Dit is gemaakt van fijn witbrood, bereid met roomboter en lekker veel zoete kaneelstroop. Het lijkt wel op onze Zeeuwse bolus. In Göteborg bij café Husaren staan ze ervoor in de rij. Hier koop je –naar verluid- de grootste kaneelbollen van Zweden. Deze hotspot ligt in de sfeervolle wijk Haga, vol met leuke winkeltjes en knusse cafeetjes. Insidertip!
Kladdkaka
Voor wie niet zo dol is op kaneel: neem de kladdkaka (smeuïge chocoladetaart) of kokosbollen (ook met pure chocolade). Je likt je vingers erbij af. Man, man, je weet gewoon niet wat je kiezen moet. In elke toonbank duizelt het je van de versgebakken koekjes. Wat een feest die koffiepauzes. Na twee weken vakantie door Zweden moest ik gewoon ‘afkicken’.
Koekje erbij
Gelukkig hebben we in Nederland ons ‘koekje bij de koffie’. Typisch Nederlands, zo beweerde onze koningin Maxima ook al eens. Alhoewel? In het Nordiska Museet in Stockholm ontdek ik dat in Zweden rond 1900 al de traditie van het serveren van koffie met minimaal zeven verschillende koekjes ontstond. Dit was ter vervanging van een diner bedoeld en als moment om te ‘socializen’.
Prinsessentaart
Die koffie met koekjes werden later aangevuld met verschillende taartjes. Meest bekend is de Prinsesstårta (prinsessentaart/cake). Traditioneel bestaat deze uit een luchtige sponge cake met frambozen- of aardbeienjam, patisserie crème en een dikke laag slagroom. Dit wordt afgewerkt met groene marsepein, bestrooid met poedersuiker en bovenop een roze roos van marsepein. Wie jarig is, mag de roos eten.
Smaakmakers in Scandinavië
Na al deze zoete smaakmakers, stip ik de bekende (New) Nordic Cuisine aan. Kenmerkend hiervoor is het werken met lokale en pure producten op basis van klassieke (Franse) bereidingswijzen en Scandinavische keukentradities. Zoals het inleggen van haring. De Zweedse chefs geven hier vaak een moderne touch aan. Eerder schreef ik er deze blog over (voor wie meer wil weten over deze smaakmakers in Scandinavië).
Noot: new nordic cuisine
In Göteborg schoof ik aan bij Noot Nordik Kitchen. Een heerlijk eetadres waar de New Nordic Cuisine het kookcredo is. Ik at een salade met gemarineerde groene asperge, ingelegde radijs en komkommer. Als hoofdgerecht kwam een stukje beef uit de regio op het bord met postelein, gepofte aardappel en ingelegde wortel. Het dessert was ijs en meringue van framboos met allerlei hippe texturen. Het was licht, puur en bijzonder smakelijk.
Hasselback-aardappels
Nog zo’n klassieker uit de Zweedse keuken zijn Hasselbackspotatis: de Hasselback-aardappels. Sinds een paar jaar zie ik het steeds vaker terug op menukaarten van Nederlandse restaurants. Veel chef-koks in ons land kijken vaak verbaasd op als ik ze tijdens workshop Boost je menukaart! vertel dat hier een mooi verhaal achter schuilt gaat.
Smakelijk verhaal
In Stockholm toog ik naar Hotel Restaurant Hasselbacken om de kaart te checken. En ja hoor! Het gerecht stond er op. Dat is niet zo vreemd: een chef in opleiding (Leif Ellison) heeft het in 1953 bedacht. Het bestaat uit in de oven gebakken aardappelen die half in partjes gesneden zijn. Hierover komt eventueel een saus. Een smakelijk verhaal waarmee ik mijn zwerftocht langs smaakmakers door Zweden beëindig.
Zin in meer smakelijke (reis)verhalen?
Koop mijn boek Wat maak je me nu?! oa met foodtrips naar Ierland, Italië, Schotland, de Baltische Staten en Oostenrijk.