Om gezond te blijven, moeten we dagelijks 250 gram groenten tot ons nemen. Met die boodschap bestookt de Nederlandse overheid ons. Uit onderzoek blijkt dat we dagelijks een groentegevecht voeren. Slechts 14 procent haalt die aanbevolen hoeveelheid. Om de groenteconsumptie op te krikken, worden tal van campagnes bedacht. Mijn suggestie: weg met dat dagelijks groentegevecht en eerherstel voor de aardappel.
Net als velen van u, denk ik goed bezig te zijn. Ik eet braaf twee stuks fruit en bij het avondmaal denk ik altijd aan de portie groenvoer. Maar helaas. Met de presentatie van de nieuwe schijf van vijf in maart 2016, kregen we al te horen dat 200 gram niet meer genoeg is. Het moet 250 gram per dag zijn. Ik word er moe van om dagelijks een groentegevecht te moeten voeren. Ik wil gewoon lekker vers en gevarieerd eten.
14 procent
Op de Food Professional Day, waar koks en wetenschappers kennis uitwisselen, was het thema in 2016: Oogst der aarde. Groente, aardappels en peulvruchten. Daar hoorde ik dat maar 14 procent van de Nederlanders de dagelijks shot groente haalt. Dat is bitter weinig en alle campagnes van de overheid en instanties zoals Variatie op de kaart ten spijt. Zij proberen om ons tot meer consumptie van groente aan te sporen en bewust te maken van de gezonde kant van het eten van bloemkool, wortel en bonen.
Meer boontjes doppen
Voor dat laatste product is overigens een flinke promotiecampagne aan de gang. Voor als je het nog niet wist: 2016 is internationaal jaar van de bonen. Door deze peulvruchten wat vaker te consumeren kunnen we meer eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen tot ons nemen. Op de Food Professional Day hoorde ik Food designer Michael Luesink van BOON daar enthousiast prediken dat we –bij wijze van spreken- meer boontjes moeten doppen.
Groentepoeder
De wetenschappers van Wageningen Universiteit hebben ook iets bedacht. Ze hebben een groentepoeder ontwikkeld van gevriesdroogde broccoli dat ze mengen met meel. Daarvan maak je een groentepasta en zo krijg je extra groente binnen naast de tomaten, prei, courgette en ui die al in je pastasaus verwerkt.
Eerherstel voor de aardappel
Een groentepoeder als wondermiddel. Het klinkt mooi maar zijn we onszelf nu niet voor de gek aan het houden? Want als we goed kijken naar die schijf van vijf, staan daar ook aardappels op. De makers van de schijf, beschouwen piepers samen met brood en graanproducten als een aparte groep en als koolhydraatverstrekkers. Maar ze zijn eigenlijk ook groenten. Als we die vakjes in de schijf van vijf nu stiekem slopen en de aardappels meetellen, kunnen we makkelijk aan die 250 gram groente komen. Daarom pleit ik voor eerherstel van de pieper. Want naast groenvoer is het ook nog eens voedzaam.
Aardappelkalender
Op het onlangs gelanceerde kennisplatform aardappels.nl en op power to the pieper, staan leuke kookideetjes en veel informatie. Daarnaast omarm ik het idee van SVH Meesterkok Albert Kooy (werkzaam als docent bij Stenden University in Leeuwarden en een van de aanjagers van Dutch Cuisine). Op de Food Professional Day lanceerde hij de aardappelkalender. Zijn advies: pas de bereiding van de pieper aan de tijd van het jaar aan. Maak bijvoorbeeld van de nieuwe oogst in juni en juli een mooie salade. En ga pas in november over op puree als de piepers wat ouder worden.
Dagelijks groentegevecht overboord
Ik loop wel warm voor wat meer positieve aandacht voor de aardappel. Laten we het niet langer als koolhydratenleverancier of zelfs dikmaker zien. Benadruk de gezonde kant en benader hem als groente. Zet het dagelijks groentegevecht overboord. We leggen nog wat bonen en andere groenten in de pan met een lekker visje of mooi stuk vlees. Want de sleutel tot gezonder eten, is vooral vers en gevarieerd koken. Zo wordt iedereen blij.