Je hebt een nieuw product, bedrijf of dienst. Dat wil je natuurlijk van de daken schreeuwen. Kortom, je wilt de pers bestoken met een persbericht. Vanuit mijn praktijkervaring als (vakblad)journalist deel ik de volgende tips hoe je jouw persbericht kunt pluggen.
Bedenk dat journalisten dagelijks het nieuws voor het opscheppen hebben. Je moet dus opvallen in die mailbox of via andere kanalen de journalist, vlogger of blogger prikkelen om jouw bericht te lezen en te plaatsen.
1.Deel je persbericht via sociale media
Gebruik een korte, pakkende tekst of quote uit het bericht als tekst. Probeer je volgers te prikkelen met een vraag. Hebben jullie dit nieuwtje al gehoord? Of: heet van de naald!
Vraag je volgers om het te delen: ‘’Delen is fijn! Dankjewel.’
2. Deel het persbericht via je website
Zet het op de pagina met blogs of nieuws. Zo is het altijd makkelijk terug te vinden. Zorg voor een goede seo-tekst, zodat je door Google wordt gevonden. Gebruik # om je bereik te vergroten.
3. Maak een artikel op LinkedIn-pagina
Zet de tekst van je persbericht in een artikel en deel het op LinkedIn op je bedrijfspagina. Zorg er wel voor dat de toon van de tekst waarin je het persbericht aankondigt, zakelijk is. (En niet commercieel). Communiceer hierin direct zonder omhaal je boodschap. Bijvoorbeeld: Restaurant X gaat voortaan verder als Brasserie Y. Tag hierin medewerkers of andere betrokkenen om je bereik te vergroten.
4. Zet de tekst op sociale media
Plaats de tekst van het persbericht in een post op andere sociale media. Ook hier geldt: maak je volgers nieuwsgierig zodat ze doorklikken naar de link. Bijvoorbeeld: ‘We hebben nu toch spraakmakend nieuws! Lees maar snel verder.’ Vergeet niet er een foto bij te zetten. Vraag je volgers wat ze ervan vinden.
5. Tag media
Het grote voordeel van veel sociale media is en blijft dat je rechtstreeks kunt communiceren met mensen, zonder dat ze jouw volgen. Maak daar gebruik van om ze te attenderen op jouw bericht , bedrijf en website. Tag ze of stuur ze een direct bericht via sociale media.
6. Bedenk wie je doelgroep is
Denk goed na over je doelgroep. Stuur het bericht niet alleen naar algemene mailadressen maar ook naar persoonlijke mailadressen. Focus!
7. Gebruik je netwerk
Ken je iemand bij een medium? Benader deze dan via een kort persoonlijk mailtje. Dat werkt vaak beter. Gebruik je netwerk.
8. Nodig de redacteur uit!
Bel niet naar redacties om te vragen of het persbericht aangekomen is. Dat veroorzaakt irritatie. Doe je het wel, koppel er dan een uitnodiging aan: ‘’Hebben jullie zin om een bijzonder gerecht te proeven?’’ of: ‘’Hebben jullie ooit wel eens gezien hoe een macaron wordt gemaakt?’’ Nodig de redactie uit voor een bijzondere reportage. Of vraag een blogger of vlogger om langs te komen voor een rondleiding of proeverij.
9. Verstuur je persbericht NOOIT op een vrijdag
Op die dag zijn redacties vaak minder bezet, zo leert de ervaring. Het is beter om op een maandag, dinsdag of donderdag een bericht te sturen. Doe dat bij voorkeur vroeg in de ochtend. Zo tegen het begin van de kantoortijd rond negen uur zodat je meteen bovenaan in de mailbox staat. En wanneer iedereen weer fris en vol energie aan zijn werkweek begint!
Kom je er niet uit, of wil je een panklaar persbericht? Bel mij op 06 23 84 21 52 of mail naar info@rouxcommunicatie.nl
Wil je tips hoe je een persbericht schrijft? Op aanvraag verzorg ik een training op maat en leer ik je persberichten te schrijven en te versturen.