Als liefhebber van wijn, mag ik graag een wijnroute volgen als ik op vakantie ben. Bijvoorbeeld in Oostenrijk. Soms doe je verrassend leuke ontdekkingen en kom je opmerkelijke wijnkrachtpatsers tegen. Zo heb ik de koning van de sauvignon blancs ontmoet en kennis gemaakt met een Oostenrijkse chardonnay en met weisser (ge)spritzter. ‘An der schönen blauen Donau’ proefde ik een wijnkrachtpatser met de klinkende naam Mammut.
Doe het eens. Ga in plaats van wandelen in de bergen een auto- of fietstour maken door de Oostenrijkse wijngebieden. De keuze is reuze. Op advies en uitnodiging van een Oostenrijkse wijnverkoper, reis ik naar twee wijnboeren. Ik begin mijn trip vanaf Klagenfurt door het Lavanttal (ook een wijngebied) naar de Südsteirische Weinstrasse.
Bodyguards
Ik kijk hier mijn ogen uit. Overal zie ik hele steile en felgroene bergwanden. Daarop staan de druivenranken in mooie rijen opgesteld. Ze lijken een beetje ‘te dansen’. Een prachtig gezicht. Her en der staan houten windmolens. Ze doen dienst als vogelverschrikkers: het zijn de ‘bodyguards’ die de wijngaarden bewaken. Ze heten trouwens Klapotetz. Een Sloveens woord voor vogelverschrikker. (Maar daarover straks meer!)
Verborgen pop up wijnbar
Een bord langs de weg, lokt ons naar een smal weggetje. Dit leidt naar de wijnberg van Weingut Tschermonegg. Hier mag je je auto parkeren, de wijngaard betreden en naar de top klauteren. Daar wacht je een prachtig uitzicht op het omringende wijnlandschap. Pak hier gerust een glas wijn terwijl je even uitrust op de houten banken. Hoezo? Nou, er staat gewoon een koelkast vol wijn en een geldkistje. Zelfbediening is het credo in deze ‘verborgen’ pop up wijnbar. Wat een briljant idee!
Koning van de sauvignon blancs
Dit smaakt naar meer. Dus ga ik op bezoek bij de ‘Koning van sauvignon blancs’: Skoff Original in Gamlitz. Deze wijnboer, Walter Skoff, heeft al veel internationale prijzen gewonnen voor zijn uitstekende sauvignon blancs. De Kranachberg sauvignon blanc 2015 was winnaar bij Concours Mondial du sauvignon 2017.
Handgeplukt
Walter Skoff staat daarom bekend als Mr. Sauvignon, wereldkampioen en ‘koning’ van deze druivensoort. Kwaliteit, ambacht en familietraditie gaan hier hand in hand met het lef om te vernieuwen. De druiven worden handgeplukt. Dat kan natuurlijk niet anders met zulke steile wijnbergen. Alleen het beste van het beste, komt in de fles. Alle wijnen van dit huis stammen uit de Südsteiermark.
Granieten wijnvaten
Zoals het een kampioen betaamt, wil Walter Skoff zich telkens weer vernieuwen. Momenteel experimenteert hij met granieten wijnvaten. Dat leidt tot meer mineralische tonen in de wijn. Bovendien proef je daardoor meer fruit. Dat komt meer op de voorgrond. Ook opvallend: bij deze kampioen kun je wijnen met klinkende namen als ‘Skoffignon’ en ‘Der Walter’ kopen.
Chardonnay van de Steiermark
Als je toch in deze regio van Oostenrijk bent, moet je zeker kennis maken met de chardonnay van de Steiermark: de morillon. Dit is echt iets voor de liefhebbers van een meer stevige, witte wijn met een kleine houttoon. Deze wijn is een ware, witte wijnkrachtpatser.
Klapotetz
In Graz heb ik de proef op de som genomen bij wijnbar Klapotetz. Ja, inderdaad! Deze wijnbar is genoemd naar de vogelverschrikker die ik eerder beschreef. In de hoofdwinkelstraat van Graz, de Herrengasse, vind je deze gemoedelijke wijnbar. Deze is gelegen aan een binnenterras (Generalihof). Hier geniet je in een oase van rust van Oostenrijkse wijnen.
Krachtige wijn
Hier proef ik dus voor het eerst de morillon. Het is de laatste en meest krachtige wijn die ze schenken bij een mini-wijnproeverij. Deze begint met een typisch Oostenrijkse rosé: de schilcher. Fris, droog en ietwat zurig. Met lichte bubbeltjes. Dan volgt een welschriesling. Ook zo’n typische Oostenrijkse druif. Licht, fris en echt aangenaam op het terras.
Weisser (g)spritzter
In de Steiermark is die welschriesling de basis voor weisser (g)spritzter (een deel wijn en twee delen soda/spuitwater). Ook zo’n typische wijnhit in Oostenrijk. In andere delen gebruiken ze vooral de grüner veltliner als basis. Door de wijn aan te lengen met soda, kunnen de Oostenrijkers meer alcohol drinken, fluistert een Fransman die bij een wijnboer werkt, mij in. Zelf vindt hij het een beetje zonde om die heerlijke wijn aan te lengen. Ik ben het roerend met hem eens.
Wijn per 250 liter
Bij mijn volgende bezoek aan een andere wijnboer, hoor ik echter dat niet alleen Oostenrijkers graag weisser (g)spritzter drinken. Nee, ook de Nederlanders kunnen er wat van. Speciaal voor de wintersporters die naar Tirol en andere bekende skigebieden komen, maakt Forstreiter in Krems deze spritzters in roestvrijstalen vaten van 250 en 500 liter. ‘Dat is bovendien gemakkelijker de berg op te brengen dan dozen wijn’, is zijn uitleg.
Verborgen wijnparel
Bij Forstreiter zijn ze van alle markten thuis en doe ik nog meer verrassende ontdekkingen. Deze wijnboer is net als veel andere collega’s in de regio rond Krems, bekend vanwege de mooie grüner veltliners. Alleen ligt deze wijngaard op een ietwat verborgen plek: aan de andere kant van de Donau, op de Hollenberg. Hier stuiven geen toeristen op hun (elektrische) fietsen langs. Het blijkt een verborgen wijnparel.
Witte Mammut
Te midden van de wijngaard en gewoon langs de kant van de weg, proef ik verschillende grüner veltliners. Het begint met de frisse, klassieke. Dan volgt de ‘Kalk & stein’ die wat meer mineralige tonen heeft. De ‘Ried Kremser Kogl’ is droog, kruidig en wat krachtiger net als de wijn van de ‘Alte reben’ (de oude wijnstokken). De echte wijnkrachtpatser is de witte ‘Mammut.’ Deze ruikt Bourgondisch en heeft meer houttonen dan de vorige. Wow! Ik wist niet dat een grüner veltliner zo kon smaken.
Wil je meer inspirerende en smaakmakende food- en wijntours tot je nemen?
Bestel dan hier mijn boek Wat maak je me nu?! voor €16,50 inclusief verzending en btw.