De moestuintjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Het is de trend om zelf voor moestuinboer te spelen. Maar pas op. Het is niet voor iedereen weggelegd. Tuinieren vergt geduld, vakkennis, groene vingers en respect voor de natuur. Daar ben ik na een bezoek aan Kwekerij Zonnemaire heilig van overtuigd. Omarm daarom de moestuinboer of groenteman in jouw buurt.
Het begon in Nederland zo’n vijftien jaar geleden met restaurant De Kas in Amsterdam van chef Gert Jan Hageman. Hij nam een groenteteler in de arm die voor hem vers groenvoer teelde. Gasten peuzelden het op, gezeten in een kas en omringd door gewassen. De groentetrend was geboren.
Moestuin op het bord
Vele chefs volgden het voorbeeld van Hageman. Ze oogsten verse groenten van hun eigen kruiden- of moestuin. Sommigen betrokken het van een tuinder in de buurt. Een tijdlang was het serveren van minigroenten oftewel een moestuintje op het bord, de culinaire hit.
Kruidenbakken
Inmiddels hebben ook consumenten de moestuinierentrend ontdekt. Televisieprogramma’s als ‘Van Hollandse bodem’ oogsten succes. Een grootgrutter wist kinderen en andere klanten zo ver te krijgen dat we allemaal een zaadje in een potje stoppen om courgettes en tomaten op te kweken. Overal duiken de kruidenbakken in (stads)tuinen en op balkons op.
Oregano groeit als kool
Ik moet bekennen dat ik me ook heb laten meeslepen. Heel dapper begon ik twee jaar terug aan het opkweken van een tomatenplant. Het viel me best tegen. Ik moest de ‘dieven’ eruit knijpen en paar keer dreigde uitdroging. Bij mijn kruidenbak ging ik vorig jaar ook de mist in. De oregano groeide als kool en overwoekerde de hele bak. Tot overmaat van ramp kropen er vliegende insecten uit mijn aardbeienplantjes. De penen bleken niet genoeg grond te hebben. Ze werden klein en dik.
Kwekerij Zonnemaire
Na een recent bezoek aan Kwekerij Zonnemaire in het Zeeuwse Schouwen Duivenland weet ik het zeker. Moestuinieren moet je overlaten aan professionals zoals Dieneke Klompe, eigenaresse van deze biologische kwekerij. Ze hebben de vakkennis, het talent, het respect voor de natuur en een engelengeduld. Moestuinieren is een vak en niet voor iedereen weggelegd.
Bioboer
Wat een bevlogen vakvrouw is Dieneke. Ze noemt zichzelf bioboer en is helemaal in haar element terwijl ze een rondleiding geeft aan koks. Deze zijn op uitnodiging van Bonduelle Foodservice Nederland bij haar te gast om zich te laten inspireren door de teler van bijzondere (vergeten) groenten, kruiden en bloemen. Veel (top)koks nemen inmiddels haar biologische gewassen af.
Zen
Om de zintuigen goed aan het werk te zetten, moet de telefoon uit en volgt een social mediaverbod. Zo heb je bewust aandacht voor de tuin en voor wat Dieneke te vertellen heeft. Ze neemt ons mee over haar terrein van 1 hectare. We slenteren langs nagenoeg onkruidvrije bedden en kassen en lopen over nette grindpaadjes die door zoonlief zijn geharkt. ‘Daar wordt je lekker zen van’, belooft de moestuinboerin. Het is inderdaad een prettig gevoel dat keurig geharkte kiezel onder je voeten en die geordende bedden. Ik voel de ontspanning.
Korianderbloemetjes
Enthousiast struint Dieneke door haar moestuin die ze in 2000 is gestart. Ze toont ons haar scharrelkippen die het tuinafval verorberen. We bewonderen haar bijzondere gewassen. ‘Ze zijn bijzonder omdat ze hier groeien’, vindt de nuchtere Zeeuwse. Onderweg plukt ze van alles en laat ons proeven van citrus afrikaantjes, bonenkruid en korianderbloemetjes.
Brave Hendrik
We krijgen uitleg over Brave Hendrik die een ingewikkelde plant blijkt te zijn en behoorlijk onhandelbaar is voor de moestuinboer. We horen nuttige informatie over de oranje framboos die je binnen twee dagen moet eten omdat deze kwetsbaar is. Ondertussen zoemen bijen om onze oren en vliegen vogels boven ons hoofd. ‘Het is hier een eldorado voor vinken. Op zondagochtend zitten er hier wel vijftig bij de vijver.’
Vraag de (groente)boer
De boodschap van Dieneke is net zo helder als het nabijgelegen Grevelingenmeer. Ga zelf niet in de natuur in het wilde weg gewassen plukken. ‘Ik vraag altijd naar de Latijnse naam van de plant als mensen mij vragen of ze iets kunnen eten.’ Wil je verse groenten, zoek dichtbij huis iemand op die verstand van zaken heeft is haar advies. ‘Vraag aan je groenteboer of boer in de buurt of hij voor jou groenten kan telen.’
Omarm de moestuinboer
De chefs die op bezoek zijn, kijken hun ogen uit. Ze proeven, ruiken en stellen hun vragen. Ze zuigen de kennis van Dieneke op. Ze zijn zichtbaar onder de indruk en hebben respect voor deze vakvrouw. Dieneke geniet zichtbaar als Zeeuwse chefs als Wouter Kik (De Vierbannen, Ouwerkerk) en Dirk-Pieter Arkenbout (De Vluchthaven, Bruinisse) met haar producten aan de gang gaan. Een mooie wisselwerking die ontstaat als je de moestuinboer omarmt.