Storytelling oftewel verhalen vertellen en jezelf zo op de kaart zetten. De Ieren zijn er meesters in. In de Ierse pub en op straat liggen de verhalen voor het opscheppen. Net als pakkende teksten om je product aan te prijzen. Zo ontdekte ik tijdens een foodtour van Fab Food Trails in Dublin langs verborgen foodhotspots. Verslag van een foodtour in Dublin boordevol storytelling.
Aan het begin van onze tour horen we het een en ander over de geschiedenis van Dublin. Daarin duikt Ryan Air op. Ja, je weet wel die vlieggigant waarmee je low budget overal naar toe kunt vliegen. Onze Ierse gids is lovend: de Ierse vliegtuigmaatschappij heeft Dublin en het Ierse eiland toegankelijk gemaakt voor buitenlandse toeristen. De Ieren hebben op hun beurt de kans gekregen om hun vleugels uit te slaan en zo Europa te verkennen.
Vooral veel jonge ondernemers in de food- en horecasector hebben hiervan geprofiteerd. Zij hebben zich gevoed met internationale kennis. Het heeft zelfs tot de komst van buitenlandse start ups geleid naar de stad. De eetcultuur van Dublin is daardoor verrijkt. We komen een aantal van deze jonge foodondernemers tegen tijdens deze foodtour van Fab Food Trails.
Kazen met smaak
Onze eerste stop is bij Sheridans Cheesemongers aan de South Anne Street, vlakbij de bekende Grafton Street, hartje stad. In een pijpenla vol kazen laat onze gastheer, een Franse Ier, verschillende zachte en harde varianten proeven. Naast continentale zijn er kazen van eigen bodem. De oprichters van deze kaaswinkel die nog 12 andere verkooppunten in Ierland heeft, begonnen ooit op de markt van Galway. Daar verkochten ze Ierse rauwmelkse kazen. Die smaken wonderbaarlijk goed en bijna Frans. ‘Great taste’ vermeldt de sticker op een verpakt kaasje. Ja, zo lust ik er wel een paar.
Verborgen hotspot vol ambacht
Waar je in Ierland en in Dublin ook prima voor terecht kunt, zijn bagels, scones, cakes en sodabread. Onze volgende stop is het Powerscourt Centre. Je zou er zo aan voorbij lopen maar in dit monumentale gebouw, bevindt zich een aaneenschakeling van leuke winkeltjes en een horecaplein. Een verborgen hotspot vol ambacht. Hier vindt je op de eerste etage de The Pepperpot Café. Letterlijk betekent deze naam een pan soep met peper. Dat bekt lekker.
Rond 15 uur uitverkocht
Het piepkleine café met een vitrine vol versgebakken lekkernijen ziet er op en top ambachtelijk uit. Dat klopt. De eigenaresse vertelt dat ze hier elke dag om half 6 beginnen. Rond 15 uur is alles uitverkocht, verzekert ze ons. Wat ooit met 10 tafels begon is nu uitgegroeid tot een goedlopend lunch- en ontbijtcafé. Als we het huisgemaakte sodabread met Ierse gerookte zalm proeven, snappen we wel waarom.
Zo zat als een kanon
Onze volgende halte is een winkel die aan de buitenkant wat kaal en leeg oogt. Dat komt omdat we er in de ochtend zijn. ‘s Middags tegen borreltijd hangen ze hier met de benen buiten, vertelt onze gids. Oh, vandaar die naam: Loose canon. Loose betekent dronken dus de naam komt neer op onze uitdrukking: ‘Zo zat als een kanon.’
Slow varkens
Ja, die Ieren hebben een flinke dosis humor. Zo blijkt wel als de eigenaar (een echte hipster foodie met dito baard) ons vertelt over de kazen en worsten die hij serveert bij de wijnen. ‘Deze salami komt van een boerderij die The Wooded Pig heet. Daar wachten de varkens tot ze salami mogen worden.’ Het blijkt om Ierse varkens te gaan die scharrelen in een gebied met veel bos in Tara. Ze lijden een rustig, slow leven en dat komt de smaak ten goede.
Zwaan als symbool
Uiteraard mag een Ierse pub niet ontbreken op een foodtour. We bezoeken The Swan Bar, een van de weinige overgebleven etablissementen in Victoriaanse stijl. In een sfeervolle entourage met veel glas in lood en een robuuste houten bar, ontvangen ze hier al sinds 1661 gasten. Een pub vol verhalen. Zoals deze: omdat de meeste Ieren in vroeger tijden niet konden lezen of schrijven, was de zwaan het symbool voor een herberg.
Smoezen tegen betaling
Op de bar ligt marmer. Dat is niet alleen mooi; het heeft een functie, vertelt de barman. Het houdt de glazen bier en whiskey koud. Verder valt een afscheiding op: het voorste gedeelte is alleen voor de vrouwen en het achterste voor de mannen. Toeval of niet, hier tref je een ouderwetse telefoon aan met een ludieke tekst vol smoezen die ze tegen betaling aan je vrouw vertellen als ze belt om te vragen of je misschien in de kroeg zit. Van ‘Niet hier’ tot ‘Heb hem de hele dag niet gezien’.
Vragen om fooi
De humor ligt dus in de kroeg voor het opscheppen. En op straat. Bij de Dublin Pizza Company bijvoorbeeld. Daar staat bij de fooienpot de tekst: ‘Wil je een lekkere pizza? Alles wat je nodig hebt is: een houtgestookte oven, een goede kok, verse ingrediënten en goede fooi.’Met humor bereik je meer; zeker als je zo om fooi vraagt.
Pizzabakker vol vuur
Overigens zou je deze ambachtelijke pizzabakker zo voorbij lopen. Hij zit in een onooglijk pandje met alleen een luikje waardoor je kunt bestellen. Je kijkt direct in de houtgestookte oven waarin de Italiaanse pizzabakker (met hipster baard en strohoedje) op bestelling à la minute zijn pizza’s bakt. Vol vuur vertelt hij over zijn onderneming. Leuk dat je tijdens zo’n tour op zulke tentjes stuit.
Varken boven de deur
Om te bekomen van alle indrukken, gaan we een wijnbar in de wijk Temple Bar binnen die de naam Piglet draagt. We vragen hoe die naam geboren is. Het blijkt dat de twee jonge eigenaren het lastig vonden een naam te bedenken. Al zittend aan de bar zagen ze de afbeelding van een varken boven de deur, en toen werd het Piglet. Je verwacht een spannend verhaal maar het blijkt lekker eenvoudig.
De knusse bar is sinds 2016 in bedrijf onder deze naam en je kunt er lunchen en borrelen. Als je binnenkomt, voel je je meteen welkom. Boven de bar hangt een open houten kist met een fles wijn erin. Daaronder zie je een bord met de tekst: ‘Wine is good for you’. Heel uitnodigend, dus we bestellen een glas en genieten nog even na van deze bonte foodtour vol verhalen en lekkere hapjes.
Goed verhaal
Eenmaal terug in Nederland, kan ik het niet laten om het Ierland-gevoel nog even vast te houden. Dus ga ik naar de Ierse pub in mijn woonplaats. Met een grote glimlach moet ik terugdenken aan mijn citytrip als ik deze tekst op een krijtbord aan de wand zie: Alcohol. Because no great story started with someone eating a salad. (Alchol. Omdat geen enkel goed verhaal begint met iemand die een salade eet).
Met dank aan BordBia/Irish Food Board voor de uitnodiging om Dublin te bezoeken en deze foodtour te maken.
Wil je meer inspirerende en smaakmakende foodtours tot je nemen?
Koop mijn boek Wat maak je me nu?! voor €16,50 inclusief verzending en BTW.