Steeds meer mensen ontdekken het. Ze gaan de deur uit voor het ontbijt. Voor mij zal het beslist geen dagelijkse kost worden om buitenshuis te ontbijten. Maar het is wel een leuke manier om te socializen.
Recepten
Je kunt er niet omheen. Het ontbijt staat volop in the picture. Er verschijnen ontbijtboeken, recepten voor een goed begin van de dag en steeds meer horecabedrijven bieden het aan. Nieuwe formules spelen er gericht op in.
McDonald’s en Ikea
Wat McDonald’s een tiental jaren geleden al probeerde, om Nederlanders aan het ontbijten buiten de deur te krijgen met de introductie van de Egg Mc Muffin, slaat nu pas aan. Met dank aan giganten als Ikea en Hema waar je voor een paar euro je dag met een voedzame maaltijd kon starten in het weekend. Inmiddels zijn er meer kapers op de ontbijtkust.
Bij praten
Steeds vaker brengen ouders eerst hun kroost naar school en nemen dan de tijd voor hun eerste dagelijkse eetmoment, buiten de deur. Moeders spreken af voor ontbijt met vriendinnen om bij te praten. Maar ook zakelijke afspraken vinden vaker -voor of na de dagelijkse files- plaats bij een ontbijt op locatie.
Lege maag
Zelf ga ik de deur beslist niet uit zonder ontbijt. Ik moet er niet aan denken om met een lege maag de auto in te stappen. Het ontbijt is voor mij een goed en gezond begin van de dag. Dus toen ik laatst met een aantal dames naar een horecazaak ging om te ontbijten omdat we wat te vieren hadden, had ik stiekem al een plak ontbijtkoek en een kop thee achter de kiezen.
Ontbijt voor €12,50
Met verbazing heb ik rondgekeken bij deze ontbijtsessie. Het was reuzegezellig en druk. Allerlei families en vriendenclubs schoven deze zondag aan om urenlang voor €12,50 thee, koffie, sap, fruit en allerlei verse broodjes met beleg tot zich te nemen. En om zeker van een plekje te zijn, moet je ruim van te voren reserveren, zo werd mij verteld.
Broods
Dat niet alleen ontbijten in de horecazaak aanslaat, maar ook het afhalen van broodjes, heeft me ook verrast. Zo zat ik laatst bij Broods in Zeddam, een opvallend concept van bakkerij, horeca en drive thru. Terwijl ik op zondagmorgen om tien uur aan de koffie zat na een heerlijke boswandeling, zag ik hoeveel mensen erop uit gaan om hun verse broodjes in te slaan. En ja, ook de drive thru werd goed benut.
Amuse-ontbijt
De ontbijtmarkt heeft groeikansen. Als ik een horecabedrijf had, zou ik er zeker op in spelen. Zelf word ik geen fervente buiten-de-deur ontbijter. Er gaat niks boven mijn speciale thee, dagelijkse kiwi, yoghurt met muesli en snee ontbijtkoek-moment. Maar voor een feestelijke begin van de zondag om vrienden of familie te ontmoeten bij een uitgebreid ontbijt, ben ik zeker te vinden. Hopelijk is het dan niet erg dat ik thuis alvast een amuse-ontbijt heb genuttigd.