Een foodtocht. Daar leent de Schotse hoofdstad Edinburgh zich prima voor. Wandel mee rond The Royal Mile in de oude stad. Ik geef je 7 tips aan de hand van horeca en food highlights. Hier kun je brandstof tanken voor je inwendige mens. Dat is nodig want het is klimmen en dalen geblazen in deze stad.
1.Whisky in the house
Wie Schotland zegt, noemt direct de nationale drank whisky. Zonder de e natuurlijk want dat is de echte Schotse. Lopend langs de historische, doorgaande hoofdweg, The Royal Mile, stuit je meteen op uitnodigende uithangborden. Ze vragen je om dit gedestilleerde drankje te kopen en te proeven. Vanaf het kasteel, de blikvanger van Edinburgh, loop je bijna in de armen van Amber. Dit is een restaurant en whiskybar en staat bekend als ‘The House of Whisky’. Nog een veelgenoemd adresje in reisgidsen voor dit destillaat is The Bow Bar.
2.Tea in the Castle
Zelf ben ik geen whiskydrinker maar wel een theeliefhebber. Gelukkig serveren ze dit warme drankje volop. Overal zie je theewinkels, -salons en kun je high tea’s nuttigen. Compleet met sandwiches, scones en heerlijk geurende (kruiden)thee. Uiteraard is er ook de inktzwarte black tea met melk. Een theesalon die ik hier wil noemen, is die in het bekende Edinburgh Castle. Omringd door de dikke kasteelmuren, kun je even bijtanken en bijkomen van alle indrukken. Mooie patisserie kijkt je aan vanuit de vitrine bij de ingang verlangend aan. Tea in the Castle is zo letterlijk een highlight.
3. Royal Coffee
Koninklijk genieten kun je eveneens in het kasteel dat aan de andere kant van The Royal Mile ligt. Het paleis Holyrood House is de residentie van de Queen. Hier verblijft ze in de zomermaanden. Door het jaar heen kun je dit paleis bezoeken. Zeker de moeite waard voor liefhebbers van kastelen en de geschiedenis ervan. Na afloop kun je in het bijbehorende café een koninklijk gekroond kopje koffie drinken. Compleet met royale latte art. De scones zijn hier vers gebakken en niet te versmaden. Je kunt er ook lunchen of snoepen van patisserie.
4. Welkom met Irn Bru
Over zoet gesproken. De Schotten zijn er dol op. Niet alleen bij de thee of koffie. Nee, je kunt er bijvoorbeeld limonades kopen die ze zelf maken. Zoals Irn Bru (spreek uit: Iron Brew). Dit is een oranje gekleurde frisdrank die de Schotten sinds 1901 maken. Het bestaat uit 32 smaken en het recept is geheim. Bij aankomst in mijn hotel, krijg ik een welkomspakketje. Daarin zit onder meer Irn Bru. Het smaakt zoet en heftig. Je moet er volgens mij een ijzeren maag voor hebben. Zou iron in de naam daar naar verwijzen?
5. Sweet about the Scottish
Nog meer sweet about the Scottish. In het hotelpakket zit ook fudge. Dit is gemaakt van boter, suiker, melk en/of room. Een van de ambachtelijke en traditionele fudgewinkels is The Fudge House of Edinburgh. Deze is niet te missen want het ligt pal aan The Royal Mile. Je kunt hier verschillende soorten fudge kopen. Een walhalla voor de liefhebbers van deze zoete versnapering. En wellicht ook voor wie aan het einde van de foodtocht langs de Royal Mile nog Arthurs seat wil bezoeken. Dan moet je eerst een flinke heuvel beklimmen. Daar kun je wel wat energie en suikers voor gebruiken.
6. Warenmarkt op Grassmarket
Vanaf de oude hoofdstraat kun je heel makkelijk afdwalen naar lager gelegen straten en pleintjes. Zet je foodtocht voort richting een leuk horecaplein: de Grassmarket. Elke zaterdag is hier een leuke warenmarkt met lokale, verse, ambachtelijke en biologische producten. Je kunt hier verder leuke cafeetjes bezoeken en bij goed weer op het terras vertoeven. Op sommige plekken zie je het startpunt van deze blogvoettocht: Edinburgh Castle.
7. White Hart Inn
Vergeet op de Grassmarket de oudste pub van de stad niet: White Hart Inn. De kelder zou dateren uit 1516. Het uithangbord alleen al is een plaatje. Je ziet er een wit hert op. Dat refereert aan een Schotse legende. Koning David zou in 1128 dit hert zijn tegen gekomen in het bos tijdens de jacht. Later is op die plek het paleis Holyrood House gebouwd. Naast bier en whisky kun je hier uiteraard haggis (een vleesgerecht van schapen hart, long en lever) eten. Dit is de Schotse keukentrots waar al veel over is gezegd en geschreven. Ik laat het hier bij deze 7 tips die je tijdens een foodtocht tot je kunt nemen. Have fun!